Invånare trivs bättre än väntat i områden med dåligt rykte
En omfattande intervjuundersökning i Sverige, Finland och Danmark ger de boende i utsatta områden en röst.
I forskningsprojektet “The Future of Diverse and Disadvantaged Neighborhoods in the Nordic Welfare States – The Voices of Residents” inom Framtida utmaningar i Norden studerar forskare från fyra nordiska universitet sex stadsdelar med dåligt rykte i Finland, Sverige och Danmark. I Helsingfors och Vanda i Finland studeras Gårdsbacka och Björkby, i Göteborg i Sverige studeras Biskopsgården och Hammarkullen och i Århus i Danmark studeras Herredsvang och Gellerup. Alla stadsdelar förknippas med åtminstone vissa negativa uppfattningar och andelen invandrare är större i dem än i de undersökta städerna i genomsnitt.
Forskarna intervjuar totalt cirka 4 800 personer, vars röster vanligtvis inte hörs i samhällsdebatten. Intervjuerna handlar om hur invånarna upplever sitt område, hur de trivs där, hur de förhåller sig till samhället överlag samt om de upplever diskriminering på grund av var de bor.
– Utsatta områden är ett mycket politiserat ämne, särskilt i Sverige och Danmark, säger professorn i statsvetenskap Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet, som leder forskningsprojektet.
Forskningen bygger på ett omfattande och långsiktigt fältarbete, vilket har gett forskarna en mångsidig bild av områdena och invånarna. Intervjuerna har genomförts både hemma hos intervjupersonerna och på offentliga platser.
– Det har varit förvånansvärt lätt att hitta intervjupersoner och fältarbetet har också gjort det möjligt för oss att nå den lågutbildade befolkningen i högre utsträckning än vanligt. Intervjuguiden finns på ryska, somaliska, arabiska, svenska, finska, danska och engelska. Ibland har familjemedlemmar eller grannar fungerat som tolkar om intervjuaren och den intervjuade inte har haft ett gemensamt språk, säger Esaiasson.
Invånarna trivs bra
De preliminära resultaten i forskningen visar att de boendes förtroende för samhället inte är signifikant lägre i de undersökta områdena än i andra områden. Däremot är många irriterade på att stadsdelarna är stigmatiserade.
– I allmänhet trivs människor i de undersökta områdena, särskilt om de tillhör majoritetsgruppen. Många känner till att området har ett dåligt rykte, men det motsvarar inte deras egna upplevelser som invånare, säger Esaiasson.
Det finns både likheter och skillnader bland de undersökta områdena. I Finland skiljer sig områdena inte lika mycket från andra stadsdelar som i Danmark och Sverige.
– I Gårdsbacka och Björkby var förtroendet för samhället och myndigheterna högt och skilde sig inte mycket från det nationella genomsnittet, säger professorn i stadsgeografi Mari Vaattovaara vid Helsingfors universitet.
Projektets slutliga resultat publiceras under 2026.
Mer information om projektet:
Professor Peter Esaiasson
Göteborgs universitet
peter.esaiasson@pol.gu.se
+46 31 786 12 22
+46 733 52 36 12
Professor Mari Vaattovaara
Helsingfors universitet
mari.vaattovaara@helsinki.fi
+358 50 415 4861