Skapar nyhetsmedier en stereotyp bild av invandrare?
Forskningsprojekt hjälper journalister att identifiera fördomar som förknippas med immigranter.
Forskningsprojektet ”Ethnic Stereotypes Over Time – a Nordic Comparison” inom Framtida utmaningar i Norden undersöker hur olika grupper av utrikesfödda har skildrats i svenska och finska nyhetsmedier över tid. Vilka stereotyper är konstanta och vilka förändras, och varför är det så?
Forskningsmaterialet består av dagstidningar utgivna i Sverige och Finland mellan 1955 och 2020. Programvara som utnyttjar maskininlärning har utvecklats specifikt för syftet att söka igenom den stora datamängden och identifiera nyhetsartiklar om utrikesfödda från exempelvis forna Jugoslavien, Iran, Irak, Somalia, Vietnam och Chile. Ord som associeras med de olika grupperna jämförs med ord som associeras med orden ”svenskar” eller ”finländare”, och på det viset sållas de specifika stereotyperna för respektive grupp fram.
– Det kommer att finnas både förväntade och förvånande resultat. Vi tror också på vissa skillnader mellan de finska och de svenska dagstidningarna, säger Moa Bursell, projektledare och forskningsledare på Institutet för framtidsstudier i Stockholm.
Ökad kunskap om stereotyper kan förbättra journalistiken
Forskningsresultaten väntas framförallt bidra till förståelsen av hur etniska stereotyper uppstår och förändras. Men de kan också vara till nytta i bland annat journalistutbildning.
– Inte för att projektet identifierar journalistiken som ansvarig för spridandet och upprätthållandet av etniska stereotyper. Journalistiken reflekterar det samhälle och den tid den verkar i. Men journalistiken är samtidigt opinionsbildande och journalister behöver fundera över hur de rapporterar om utsatta grupper. I vilka sammanhang är det till exempel nödvändigt att nämna nationalitet, säger Bursell.
När de slutliga forskningsresultaten publiceras senare i år kommer forskarna att behöva ta ställning till flera etiskt känsliga frågor.
– Precis som nyhetsmedier riskerar att bidra till att stereotyper upprätthålls, finns risken att vårt projekt gör samma sak. Tal om hur grupper betraktas kan förstärka stereotyper i stället för att motverka dem. Vi hoppas att projektets resultat kommer att leda till en ökad förståelse av stereotyper som sociala, föränderliga konstruktioner som har mer att göra med samhället som betraktar de nya grupperna, än med grupperna själva.
Mer information om projektet:
Moa Bursell, docent i sociologi och forskningsledare
moa.bursell@iffs.se
Institutet för framtidsstudier