Categories
Statsvetenskap
Stadsgeografi

Röster från missgynnade bostadsområden i de nordiska välfärdsstaterna

Migration är en av megatrenderna i det 21:a seklet. I de nordiska länderna har migrationen lett till ökad etnisk mångfald, vilket är mest påtagligt i urbana bostadsområden där många migranter i första och andra generation har bosatt sig. De här områdena är ofta missgynnade i fråga om såväl välmående och välstånd som politiskt inflytande. Utvecklingen i områdena är av stor betydelse för den lokala och i sista hand också den nationella sammanhållningen i det nordiska välfärdssamhället.

Invånarna i missgynnade bostadsområden blir sällan hörda i samhällsdebatten. I projektet genomför forskarna intervjuundersökningar bland invånare som forskare vanligen inte når eller som av andra orsaker inte deltar i surveyundersökningar. Undersökningarna görs i sammanlagt sex bostadsområden i storstäder i Danmark, Finland och Sverige.

Forskarna i projektet strävar efter att förstå hur invånarna förhåller sig till varandra och till samhället i stort. Invånarna intervjuas om såväl sitt eget välbefinnande som sina uppfattningar om vad som är positivt och vad som är negativt i deras bostadsområden. Också frågor om tillit till institutioner, nationell identitet och gruppidentitet, känsla av makt och handlingsutrymme samt upplevelser av diskriminering ingår.

Som ett resultat av projektet förväntar sig forskarna att kunna ge röst till invånare i missgynnade bostadsområden, vars egna synpunkter sällan hörs men som det förekommer många förutfattade meningar om i den offentliga debatten. Samtidigt strävar forskarna efter att identifiera faktorer som formar de här invånarnas uppfattningar om social sammanhållning.

Syftet med projektet är att ge politiker och andra beslutsfattare kunskap för åtgärder som stöder den sociala sammanhållningen, i synnerhet på lokal nivå. Dessutom ger projektet allmänheten möjlighet att bättre förstå och knyta an till den sociala verkligheten i områden som annars är obekanta. Ett annat syfte med projektet är att skapa en modell för hur man kan göra representativa och kvalitetssäkrade surveyundersökningar bland grupper som är svåra att nå.

I projektet deltar forskare i statsvetenskap och stadsgeografi. Projektet är knutet till Göteborgs universitet. Det har beviljats 850 000 euro.

Projektgrupp

Niels Nyholt, Kim Mannemar Sønderskov, Venla Bernelius, Jacob Sohlberg, Mari Vaattovaara, Mathew Page och Oskar Rönnberg.

Professor Peter Esaiasson (projektledare), Göteborgs universitet
Førsteamanuensis Henning Finseraas, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Trondheim
Professor Kim Mannemar Sønderskov, Aarhus Universitet
FD Niels Nyholt, Aarhus Universitet
Professor Mari Vaattovaara, Helsingfors universitet
Biträdande professor Venla Bernelius, Helsingfors universitet
Doktorand Oskar Rönnberg, Helsingfors universitet
Docent Jacob Sohlberg, Göteborgs universitet
Projektplanerare Mathew Page, Helsingfors universitet

Tillbaka